Zaštita od vrućine u potkrovljima

Detalji

Danas većina kuća ima stambeno potkrovlje u kojem je, zbog nepravilne i nedostatne izolacije, stambena ugodnost leti neprimerena. Rešenje je u poznavanju karakteristika izolacijskih i drugih materijala pri novogradnjama ili sanacijama potkrovlja.


Toplotna izolacija leti

Letnja toplotna zaštita podrazumeva zahvate kojima se sprečava prodor toplotne  energije (sunčevo zračenje, visoke temperature spoljašnjeg vazduha) u unutrašnjost građevine. Uobičajena toplotna izolacija koja odlično sprečava prodor hladnoga spoljnog vazduha zimi nije dovoljna zaštita od letnjih vrućina. Naime, toplotna provodljivost izolacijskoga materijala (W/mK) odlična je za zimski mraz. Provođenje toplote kroz obodne konstrukcije leti je nestacionarno. Raspodela temperatura u konstrukciji menja se zbog periodičkih promena na spoljnoj površini. Pritom je važan tzv. temperaturni broj koji mora biti što manji. Za različite se materijale temperaturni broj izračunava vrlo jednostavno. Potrebno je poznavati provodljivost materijala, gustoću i specifičnu toplinu. Temperaturnim brojem (temperaturnom provodljivosti) opisuje se brzina širenja temperaturne promene po materijalu u konstrukciji.

 

b_250_200_16777215_00___images_energetska_efikasnost_2011_septembar_Zastita_od_vrucine_u_potkrovljima_1.jpg

Opeka i celuloza imaju gotovo istovetne vrednosti temperaturnoga broja (podatak u zadnjoj koloni). To drugim rečima znači da je njihov doprinos izolaciji za letnje vrućine sličan. Naravno, zimi je bitna razlika jer celuloza deluje kao odličan izolator, a opeka treba dodatnu izolaciju. Vidi se da izolacija od drvenih vlakana i celuloze najefikasnije garantuju dobru izolovanost u oba slučaja, a ostali su materijali dobri ili leti ili zimi. Izolacioni je materijal od celuloze i prirodnih drvenih vlakana napravljen od recikliranoga materijala, od ponovno upotrebljenoga novinskog papira i drvene građe. Takav se materijal vazdušnim mlazom uduvava u određeni deo prostora pripremljenog za toplotnu izolaciju. Izolacija je idealna za difuzijski otvorene konstrukcije što pridonosi ugodnijoj klimi. Koristiti se može u novogradnjama ili pri adaptacijama, u drvenim okvirnim zidovima, zidovima od balvana, masivnim zidovima ili plafonima.

Leti se ispod pokrova (što je tamniji to je i topliji) vazduh zagreje više od 60 °C ili čak do 80 °C. Toplota energija kao posledica sunčeva zračenja prodire u unutrašnjost. Odlučujuća je pritom akumulativnost materijala, mogućnost materijala da primi toplinu, pospremi je i preda kad padne temperatura u okolini. Temperatura spoljašnjeg zraka i spoljnih površina konstrukcije menja se u razdoblju od 24 sata. Amplituda temperaturnoga vala prodire kroz konstrukciju (zid) i pritom se smanjuje – guši. Karakteristična je vrednost kojom se opisuje stabilnost konstrukcije gušenje temperature. Vreme koje protekne između pojave najviše temperature na unutarnjoj površini konstrukcije zove se fazni pomak. U tablici 2. prikazana su dva različito izvedena izolacijska presjeka na krovu.

b_250_200_16777215_00___images_energetska_efikasnost_2011_septembar_Zastita_od_vrucine_u_potkrovljima_2.jpg

  1. Zimi su konstrukcije 1. i 2. jednako dobro izolirane. Vrednost U faktora gotovo je jednaka.
  2. Leti je celulozna izolacija bolja. Ako bi se leti željela postići jednaka toplotna zaštita obiju konstrukcija (temperaturno gušenje n = 6,7 i fazni pomak 10 msati), morali bismo u prvoj konstrukciji gde je ugrađena izolacija od staklene ili kamene vune povećati debljinu s 20 na 36 cm.

Još nekoliko reči o obodnim konstrukcijama. I one su izložene sunčevom zračenju, pa se njihova spoljna površina zagreje na višu temperaturu od temperature spoljašnjeg vazduha.

b_250_200_16777215_00___images_energetska_efikasnost_2011_septembar_Zastita_od_vrucine_u_potkrovljima_3.jpg

Na temperaturu konstrukcije najviše utiče boja površine jer tamnije boje intenzivnije upijaju sunčevu svetlost i zračenje.

Izvor: gradimo.hr
   
   

Koliko je po vašem mišljenju važna obnova i modernizacija železnice?  

Veoma je važna možda i važnija od drugh problema - 59.4%
Jednako je važna kao i ostali problemi u državi - 34.4%
Manje je važna - 3.1%
Nije važna - 3.1%

Total votes: 32
The voting for this poll has ended on: 26 avg 2013 - 08:00
   
   
   
   
   
© 2006-2012. NP Network doo