Saveti za unutarnja/sobna vrata

Detalji

b_250_200_16777215_00___images_tekstovi_2012_februar_06-vrata.jpgRezultat preplitanja savremene tehnologije i ljudskog dodira su upotrebni, estetski i za prirodu ugodni proizvodi koji će vas razveseliti i u vaš dom uneti toplinu i ugodnost.

Unutrašnja vrata / sobna vrata svakim detaljem izražavaju odnos preduzeća do drva i kvaliteta proizvoda te brigu za okolinu i za zdravlje povoljnu proizvodnju. Pomoću prirode izrađujemo najkvalitetnija vrata.

 

Unutrašnja vrata / sobna vrata razlikuju se po:

  • oblicima (razigrana modernost, bezvremenska elegancija, smirena poslovnost),
  • bojama (široka paleta kvalitetnih premaza u bojama),
  • površinama (glatka, posebno otporna, kombinovana od više različitih furnira, vratna krila od punog stakla),
  • unutrašnjim sastavima (funkcijska vrata sa dodatnim izolacijama, ispune od punih ili perforiranih ploča iverice ili od kartonskog saća),
  • ivicama (oštri, zaobljeni, profilisani, ravno obrezani),
  • načinima otvaranja (jednokrilna, dvokrilna, klizna vrata ispred zida, klizna vrata u zid, pregradni zidovi),
  • tipovima furnira (hrast kvrga, hrast svetli, hrast beli fine-line, hrast luženi, hrast fine-line, zebrasto, bukva, javor, jasen beli, limba, mahagonij fine-line, venge ...),
  • dodacima (mogućnost kombinovanja sa staklom, ukrasnim lajsnama, inok umecima, intarzijama),
  • mogućnost izvođenja unutrašnjih vrata sa skrivenim šarkama.

Na šta moramo paziti pri montaži vrata?

Potrebno je odrediti uslove za ugradnju unutrašnjih vrata koji se tiču klimatskih uslova. Važna je ravnoteža vlažnosti, koja se zbog klimatskih uticaja okoline uspostavlja u drvetu i drvnim prerađevinama.

Preporuke za upotrebu unutrašnjih vrata

Vrata su pri proizvodnji ispostavljena ca. 30% relativnoj vlažnosti vazduha, dok u novogradnji može nastupiti i do 80% relativne vlažnosti vazduha.

U novogradnjama se, zbog prerane ugradnje i povećane vlažnosti, često prekoračeni klimatski uslovi koji su definisani u preporukama za upotrebu. Na taj način može doći do kratkoročne deformacije i kod upotrebe odgovarajućih vrata. U takvom se slučaju savetuje da se pričeka sa grejanjem jer iskustva pokazuju da se vrata manje iskrive ako prvo apsorbuju vlagu iz vazduha te se tek nakon toga počne sa grejanjem.

Potrebno je obezbediti da su vrata izrađena za klimatske uslove koji preovlađuju u mestu gde će se ona ugraditi te da element nije ispostavljen nikakvim posebnim zahtevima.

Zbog čega se vrata iskrivljuju?

Zbog klimatskih promena, materijali menjaju dimenzije. Drvo i drveni proizvodi rastežu se pod uticajem vlage (daska duga 2m se pri vlaženju za 5% rastegne oko2, 5mm), metali i plastični materijali se menjaju pod uticajem temperature.

Kada obe površine krila vrata dođu pod uticaj različitih temperatura ili vlažnosti, materijali na površini obeju strana krila se stežu različito, odnosno rastežu i dolazi do deformacije. Što je veća razlika u temperaturi i vlažnosti među obema površinama krila, to je veće opterećenje za krilo.

Ulazna vrata u stan ili kuću, koja odijeljuje tople unutrašnje prostore od hladne spoljne klime, snažno su pod tim uticajem i tu je nemoguće izbeći deformacije.

Odgovarajućom funkcijskim konstrukcijom vrata, izborom materijala i tehničkim proizvodnim znanjem, deformiranost možemo zadržati u prihvatljivim granicama.

Kako se meri deformacija?

Zakrivljenost: Pod zakrivljenošću podrazumevamo odstupanje krila vrata od ravnine, ustanovljeno na uzdužnim ili poprečnim rubovima krila vrata. Zakrivljenost može nastupiti na strani brave, na strani ili na kraćim stranicama - poprečno iznad ili ispod.

Svijenost: Svijenost je odstupanje na jednom uglu krila od ravne površine krila vrata.

Izvor: webgradnja.hr
   
   

Koliko je po vašem mišljenju važna obnova i modernizacija železnice?  

Veoma je važna možda i važnija od drugh problema - 59.4%
Jednako je važna kao i ostali problemi u državi - 34.4%
Manje je važna - 3.1%
Nije važna - 3.1%

Total votes: 32
The voting for this poll has ended on: 26 avg 2013 - 08:00
   
   
   
   
   
© 2006-2012. NP Network doo